Amla – skarbnica tradycji i niezliczonych właściwości.
Amla (Phyllanthus emblica), znana również jako agrest indyjski, to drzewo liściaste pochodzące z Indii, rosnące w całej południowo-wschodniej Azji, w tym na Sri Lance, w Nepalu, Chinach i Malezji. Drzewo amla osiąga wysokość do ośmiu metrów, najlepiej rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Jego małe, okrągłe owoce są zielonkawo-żółte, lekko żebrowane i mają charakterystyczny kwaśki smak. Ze względu na swoje wartości odżywcze są niezwykle cenione, szczególnie w tradycji indyjskiej – ajurwedzie. Zawierają naturalnie występujące składniki odżywcze, między innymi minerały, takie jak wapń, potas i żelazo.
W Ajurwedzie amla nazywana jest również amalaki. Amalaki stanowi jeden z trzech składników tradycyjnej mieszanki ajurwedyjskiej o nazwie Triphala, stosowanej do oczyszczania organizmu. Triphala oznacza „trzy owoce” i oprócz amli zawiera również haritaki (Terminalia chebula) i bibhitaki (Terminalia bellirica).
Amla ma bardzo długą tradycję stosowania. Często stosowana jest jako element codziennej rutyny wspomagającej ogólne samopoczucie. W Ajurwedzie od dawna stosowana jest jako środek spożywczy przyczyniający się do wewnętrznej harmonii i równowagi organizmu. Znajduje również zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów i skóry.