3x BIO Kurkuma w proszku
- łacińska nazwa Curcuma longa
- ajurwedyjska przyprawa
- wysoka zawartość błonnika
- Produkt jest w magazynie
- Wysyłka dziś!
- Stara cena stanowi cenę w przypadku zakupu wszystkich 3 produktów pojedynczo po cenach regularnych.
Kurkuma, naukowo nazywana Curcuma longa, to roślina wieloletnia z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae). Jej nadziemną część rozpoznajemy po dużych, lancetowatych liściach, ale najcenniejsza część rośliny ukryta jest pod ziemią – to korzeń o pomarańczowo-żółtej barwie.
Roślina pochodzi z południowej Azji, najwięcej znajduje się jej w Indiach, gdzie stanowi ważną część tradycji ajurwedyjskiej, symbolizując czystość i ochronę.
Ta wyjątkowa przyprawa jest stosowana już od ponad 4000 lat, wspomina o niej bowiem starożytna literatura sanskrycka, a także arabskie i europejskie teksty z okresu średniowiecza.
Ze względu na swój charakterystyczny kolor kurkuma nazywana jest również „złotą przyprawą”. Najbardziej znana jest jako kluczowy składnik mieszanki przypraw curry, ale świetnie sprawdza się również samodzielnie. Wiele osób używa jej również jako naturalnego barwnika.
Pozytywne działanie kurkumy docenią wszyscy, a najbardziej sportowcy po treningach, osoby z wolniejszym trawieniem, kobiety w wieku rozrodczym, osoby starsze...
BIO Kurkuma w proszku zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do codziennej diety.
Kurkuma w proszku ma wiele różnych zastosowań i sposobów przygotowania, takich jak:
Średnia wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1424 kJ / 341,7 kcal |
Tłuszcze | 2,56 g |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,15 g |
Węglowodany | 49,3 g |
- w tym cukry | < 0,5 g |
Błonnik pokarmowy | 21,9 |
Białko | 8,42 |
Sól | 0,49 g |
Wartości mogą się różnić z powodu składników pochodzenia naturalnego.
Składniki: 100% kurkuma (Curcuma longa) w proszku z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Dystrybucja kontrolowana przez SI-EKO-002. Rolnictwo spoza UE.
Masa netto: 3 x 200 g = 600 g
Zalecenia dotyczące stosowania: Można stosować do przygotowania herbaty, dodać do smoothie, soku, jogurtu, pasty, sosu sałatkowego. Można również użyć kurkumy jako przyprawy do przygotowania risotto, pieczonych warzyw lub innych potraw. Spożywaj maksymalnie 3-5 g proszku kurkumy dziennie.
Ostrzeżenie: Produkt nie jest może być stosowany jako substytut zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego stylu życia. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci! Nie wdychać. Przechowywać w temperaturze pokojowej i maks. 65% wilgotności.
Zawartość kurkuminy w proszku z kurkumy nie jest standaryzowana, ponieważ jest to naturalny proszek, w którym stężenie substancji aktywnych może się różnić w zależności od pochodzenia, okresu zbiorów i sposobu przetwarzania. Zazwyczaj kurkuma zawiera około 3-5% kurkuminy, co może nieco się różnić w zależności od opakowania.
Zaleca się spożywanie mniejszych ilości jako część zrównoważonej diety, od czasu do czasu lub codziennie.
Odcień proszku z kurkumy może się wahać od jasnożółtego do pomarańczowo-żółtego ze względu na naturalne różnice w uprawie, zbiorach i zawartości kurkuminoidów. Jest to całkowicie normalne i nie wpływa na jakość produktu.
Tak, kurkuma jest często stosowana jako naturalny barwnik spożywczy (np. do ryżu, makaronu, sosów), a także w kosmetyce i do barwienia tekstyliów.
Nie, kurkuma w proszku to cały zmielony korzeń, podczas gdy kapsułki z kurkuminą zazwyczaj są standaryzowanymi wyciągami o wyższej zawartości składników aktywnych.