Czy często jesteś zmęczony i brakuje Ci energii?
Żelazo to ważny minerał, który odgrywa kluczową rolę w naszym organizmie – jest niezbędny do produkcji hemoglobiny, białka zawartego w czerwonych krwinkach, które przenosi tlen z płuc do wszystkich komórek. Niedobór żelaza powoduje zmniejszenie dopływu tlenu do tkanek, co może objawiać się zmęczeniem, pogorszeniem koncentracji, bladością i osłabieniem układu odpornościowego.
Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego:
- Źródła zwierzęce (żelazo hemowe – lepsza przyswajalność): czerwone mięso, wątroba, drób, ryby.
- Źródła roślinne (żelazo niehemowe – gorsza przyswajalność): rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca), tofu, szpinak, pestki dyni, suszone owoce (morele, rodzynki), owies, pełnoziarniste zboża.
Chociaż żelazo jest potrzebne każdemu z nas, niektóre grupy mają zwiększone zapotrzebowanie na ten minerał . Należą do nich kobiety w wieku rozrodczym – zwłaszcza w okresie menstruacji, kobiety w ciąży, dzieci i młodzież w okresie wzrostu, weganie i wegetarianie, osoby aktywne fizycznie oraz osoby z częstymi krwawieniami lub po operacjach, dawcy krwi ...